Τα καλύτερα tips για να κάνεις trululu ακόμα και το πιο δύσκολο task στη σχολή!
Πρώτες ημέρες στη σχολή και όλα πάνε super, με νέες παρέες, άραγμα στα γρασίδια του campus και αέρα που σε κάνει να νιώθεις πως αυτή θα είναι η χρονιά σου. Μέχρι να σκάσει η πρώτη ανάθεση εργασίας σε εκείνο το μάθημα που δεν καταλαβαίνεις ούτε το θέμα του και να σε πιάσει πανικός! Επειδή όμως οι εργασίες στη σχολή είναι το Α και το Ω για να αποδείξεις την αξία σου και να μάθεις σε βάθος το αντικείμενο που σπουδάζεις, να ποια είναι τα βασικά tips που μπορείς να ακολουθείς από εδώ και πέρα για να τα καταφέρεις. Και θα δεις ότι το να παραδώσεις την καλύτερη εργασία στο έτος σου δεν είναι όσο delulu πίστευες…
Ακολουθούν οι επτά συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να κάνεις trululu τις εργασίες σου στο πανεπιστήμιο, με το CU πάντα στο πλευρό σου.
Κατανόησε την εργασία
Διάβασε προσεκτικά και κατανόησε τις απαιτήσεις και τις οδηγίες της ανάθεσης που έχεις από τον/την αρμόδιο/-α καθηγητή/καθηγήτρια. Προσδιόρισε ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η εργασία σου, όπως ο αριθμός των λέξεων, οι οδηγίες μορφοποίησης και το θέμα ή ερώτηση που πρέπει να αναπτυχθεί.
Ξεκίνα ενδελεχή έρευνα
Συγκέντρωσε τις απαραίτητες σχετικές πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, όπως ακαδημαϊκά περιοδικά, συγγράμματα της σχολής ή άλλα πανεπιστημιακά και μη βιβλία, αξιόπιστους ιστότοπους και πρωτογενείς πηγές που εμπνέουν κύρος. Κράτα σημειώσεις και οργάνωσε από την αρχή αποτελεσματικά το ερευνητικό σου υλικό, ώστε να το χρησιμοποιήσεις στο σύνολό του. Με το CU XCLUSIVE θα έχεις άλλωστε Unlimited Λεπτά και 1,5GB με 9€, αλλά και 30GB το μήνα με κάθε ανανέωση και έως 6,5 GB από το CU Shake, για να κάνεις έρευνα ακόμα κι όταν είσαι on the go! Και στο φοιτητικό σου σπίτι, το CU σε φτιάχνει και πάλι με σταθερό και internet έως 100 Mbps από 17,9€ για ατέλειωτη δουλειά στις εργασίες σου (και gaming και streaming όταν αυτές επιτέλους τελειώσουν).
Ξεκίνα με τη σύνοψη
Όταν ξεκινήσεις να γράφεις την εργασία σου θα έχεις ήδη συγκεντρώσει την πλειοψηφία του απαραίτητου υλικού της. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να είσαι σε θέση να γράψεις μια σαφή σύνοψη της εργασίας σου, για να καταλαβαίνει ο αναγνώστης το αντικείμενό της μέσα σε λίγες μόλις λέξεις. Αυτό το σύντομο παράρτημα θα στοιχειοθετεί το κύριο επιχείρημα ή τη θέση σου σχετικά με το θέμα της εργασίας.
Δημιούργησε ένα σχεδιάγραμμα
Πριν να ξεκινήσεις να γράφεις το κύριο μέρος της εργασίας, δημιούργησε ένα εύληπτο σχεδιάγραμμα που θα σου λύσει τα χέρια, κάνοντάς σε να μην ξεχάσεις τίποτα από όσα θέλεις να πεις. Οργάνωσε τις σκέψεις σου μέσω αυτού, αποφασίζοντας κάθε φορά για τα κύρια σημεία και τα υποσημεία που θέλεις να καλύψεις σε κάθε ενότητα/κεφάλαιο.
Γράψτε μια ισχυρή εισαγωγή
Η εισαγωγή σου θα πρέπει να τραβήξει την προσοχή του αναγνώστη, δίνοντας το πλαίσιο για το θέμα της εργασίας, αλλά και κινώντας το ενδιαφέρον του. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι πρόκειται για ένα μόλις δείγμα δουλειάς μέσα σε έναν ωκεανό από πανεπιστημιακά papers! Βεβαιώσου ότι θέτει τη βάση για το υπόλοιπο κείμενό σου, εκφράζοντας μάλιστα το ιδιαίτερο στυλ γραφής σου.
Ανάπτυξε καλά δομημένες παραγράφους
Δεν έχει σημασία μόνο η ποιότητα και ο όγκος των πληροφοριών μιας εργασίας μαζί με την αναλυτική σου σκέψη, αλλά και η παρουσίασή τους. Ανάπτυξε λοιπόν καλά δομημένες παραγράφους, αποφεύγοντας αν είναι δυνατόν τον μακροπερίοδο λόγο, αφού αυτό είναι ένα στοιχείο που προσμετράται στα θετικά μιας εργασίας. Κάθε παράγραφος του σώματος της εργασίας πρέπει να επικεντρώνεται σε μια ενιαία ιδέα ή σημείο που σχετίζεται με αυτήν. Υποστήριξέ την επίσης με παραδείγματα και φυσικά με τις απαραίτητες παραπομπές στη βιβλιογραφία και άλλα τεκμήρια που θα χρησιμοποιήσεις.
Αναθεώρηση και διόρθωση
Η επιμέλεια και η διόρθωση είναι κρίσιμα βήματα στη συγγραφή μιας εργασίας. Στο τέλος κάθε ημέρας που ασχολείσαι με αυτήν, έλεγξέ την ως προς τη σαφήνειά της, τη συνοχή, τα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη, αλλά και τη στίξη. Μια δεύτερη γνώμη από άτομα που εμπιστεύεσαι στη σχολή θα μπορούσε επίσης να σε βοηθήσει αν έχεις κολλήσει κάπου.
Και μερικές bonus συμβουλές για να μην φανείς delulu στην προσπάθειά σου:
-Να είσαι συνοπτικός/-ή και να αποφεύγεις τις πομπώδεις λέξεις. Βγάζει μάτι άλλωστε το περιττό show off!
-Χρησιμοποίησε σωστή ακαδημαϊκή γλώσσα και απόφυγε την αργκό.
-Χρησιμοποίησε ένα μόνο στυλ αναφοράς στις πηγές σου, σε συνεννόηση με τον/την αρμόδιο/-α καθηγητή/-α (π.χ. APA, MLA).
Να θυμάσαι ότι η συγγραφή μιας σπουδαίας εργασίας στο πανεπιστήμιο είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια, πόσο μάλλον αν είναι η πρώτη σου φορά. Ξεκίνα εγκαίρως, αναζήτησε καθοδήγηση από τους μέντορές σου στο πανεπιστήμιο και πίστεψε στον εαυτό σου, ακόμη κι αν όλο αυτό σου φαίνεται εντελώς delulu φάση. Και μην ξεχνάς, το CU είναι πάντα δίπλα σου για να κάνει trululu όλα όσα είχες φανταστεί για τον εαυτό σου στο μαγευτικό ταξίδι της φοιτητικής σου ζωής!